Uşak geri dönüşüm sayesinde 360 bin ton pamuk üretiyor. Türkiye’nin yıllık 500 bin ton pamuk üretiminin olduğunu vurgulayan Uşak Tekstil İşverenleri Sendikası Başkanı Arif Öztan, Yaklaşık 150 fabrikada 360 bin ton pamuğu atık kumaşlardan ürettiklerini söyledi. Uşak’ın atık kumaş parçalarının geri dönüşümü sayesinde 360 bin ton pamuk ürettiğini aktaran Tekstil İşverenleri Sendikası Başkanı Arif Öztan, geri dönüşüm sayesinde yıllık 1 milyar dolar katma değer sağlandığını ifade etti.
20 Bin Kişiye İş
Türkiye’nin pamuk ihraç eden durumundan çıkıp ithal eder konuma geçtiğini söyleyen Tekstil İşverenleri Sendikası Başkanı Öztan, “Biz Uşak olarak geri dönüşüm yapan 150 fabrikada 360 bin ton pamuk üretimi yapabiliyoruz. Ülkemizin pamuk üretimini baz alacak olursak bu rakam çok ciddi bir rakamdır. Devletimiz bize yani geri dönüşüm yapan firmalara destek verirse bu üretim kapasitemiz daha yukarılara çıkabilir. Belki artık ithal pamuktan da kurtulabiliriz” diye konuştu.
Geri dönüşüm sektörünün 150 fabrika ve 20 bin kişiye istihdam sağlandığı belirten Öztan, şunları kaydetti: “Ülkemizin tekstil ayağına çok ciddi rakamlarda destek oluyoruz. Bu desteğimiz azımsanmayacak rakamlar. Ürettiğimiz 360 bin ton pamuk iplik olarak nitelendirdiğimizde 1 milyar dolar ülkemize katma değer sağlanıyor. Bu rakam ana mamule geçtiğinde yani vitrin mali dediğimiz kazak gömlek, pantolon gibi nihai ürüne geçtiğini düşünürsek 5 ile 7 milyar dolar arasında katma değer sağlar durumdayız.”